Psikoterapi, bireylerin duygusal be davranışsal sorunlarının çözümünü, ruh sağlıklarının iyileştirilmesini ve korunmasını amaçlayan ilaçsız, sadece konuşma yolu ile tekniklerin genel adıdır. Konuşma terapisi, danışmanlık, psikososyal terapi veya yalnızca terapi olarak da bilinmektedir.
Psikoterapi hayatınızın kontrolünü elinize almayı ve karşınıza çıkabilecek zorluklarla, değişen yaşam koşullarıyla sağlıklı yollarla baş etmeyi öğrenmenizde yardımcı olur. Psikoterapi sırasında, kişi ruhsal durumu, duygu, düşünce ve davranışlarını fark etme fırsatı bulur. Psikoterapi ile daha doyumlu, anlamlı ve sağlıklı bir hayatın kapısını açarsınız.
Birçok psikoterapi türü mevcuttur ve bunların her biri kendine özgü yaklaşıma sahiptir. Bireyin rahatsızlığının türüne, kişide yarattığı etkiye göre farklılaşır. Her birisi belli hastalıklar ve belli durumlar için diğer türlere kıyasla daha etkili sonuçlar verir. Terapistiniz sizin için uygun olan en etkili yaklaşımı seçmek için özel durumuzu ve tercihlerinizi dikkate alacaktır.
Psikoterapinin seans sayısı; yaşadığınız ruhsal hastalığa, yaşadığınız belirtilere, ne kadar stres yaşadığınıza, ne kadar sürede iyileşme gösterdiğinize göre değişebilmektedir.
Terapi seans süreleri 50 dakikadır ancak çeşitli uygulamalarda bu süreç azalıp artabilir. Bu uygulamanın nedenleri tedavinin şekline göre danışana bilgi olarak verilir ve onayı alınır.
Terapi süreci asla yarım bırakılmamalıdır. Terapinin sonlandırılma zamanı terapist ile birlikte kararlaştırılmalı, başlangıçta belirlenen hedefe ulaşılıp ulaşılmadığı etraflıca değerlendirilmelidir.